Yvonne Dröge Wendel

Ingepakt; 2 november 2018 16.00 uur
Overhandigd aan bezorger; Jozef v.d. Heijden; 20 november 11.30 uur
Bezorgd; Yvonne Dröge Wendel; 20 november 14.30 uur
Opgehaald; 28 maart 2019 11.00 uur

Yvonne Dröge Wendel woont en werkt in Amsterdam, hoog in het Tetterode gebouw. Vanaf begin jaren 80 een kunstenaarsbolwerk, eerst gekraakt en nu officieel. Ook platformBK heeft er zijn kantoor. Ze doen goed werk dus lid worden collega-kunstenaars!
Onlangs was ik bij kunstenaarsinitiatief Fanfare, in hetzelfde complex, bij de presentatie van een bijzondere uitgeverij; Jean-Claude & Pierrot. Eén van de twee uitgevers, Nathanaël Reuling, heeft mijn site ontworpen. De organisatoren van Fanfare steken wat leeftijd betreft af tegen de veelal oudere kunstenaars die in dit gebouw werken en wonen. Dus veel bekende namen, mijn generatie, bij de deurbel van Yvonne.
Jozef van der Heijden, de bezorger van mijn werkje, die aan de andere kant van het Tetterode gebouw woont, had me al gewaarschuwd dat Yvonne het erg druk heeft.
Bij binnenkomst geeft ze inderdaad aan wat ze allemaal die dag nog moet doen. Vooral de schorsing van school van een van haar twee pubers en het nog te schrijven bezwaarschrift, zit haar hoog. Het is de laatste dag dat dat kan.
Uitkijkend over de daken is er toch tijd voor een kop koffie. Ik maak wat foto’s, grappig is het schilderij van een colablikje, gemaakt door haar dochter. Het hangt in de woonkamer en heeft een intens ultramarijn, zo uit de tube, als achtergrondkleur.
Mijn werkje hangt in het atelier boven haar werktafel naast wat eigen ‘uitprobeersels’. Yvonne haar werk gaat bijna altijd over de relatie van de mens tot de dingen. In het begin van haar carrière is ze getrouwd met een kast, inclusief huwelijksreis. Vandaar haar dubbele naam; Wendel is de merknaam van de kast, het is een erfstuk. In een filmpje naar aanleiding van het winnen van een oeuvreprijs; Heineken Award in 2016 vertelt ze over haar werk.
Buiten loop ik nog even om het huizenblok Tetterode en zwaai naar de kat in de vensterbank van Jozef; bye,bye….