Suzanne de Sitter

Ingepakt; 29 november 2019
Overhandigd aan bezorger; Ineke van Oosten; 29 november 12.00 uur
Bezorgd; Suzanna de Sitter; 4 februari 2020 12.00 uur
Opgehaald; 13 maart 12.00 uur

Beste Brieke,
Lost for words…..eigenlijk ben ik dat op dit moment. Vandaag kwam Ineke het zusje van mijn dierbare vriendin Lydia een ‘verrassing’ brengen.
Wat een feestelijke en ontroerende verrassing is dat gebleken. Enigszins uitgeput van een mega schrijfklus voor een klein theater productiehuis in Amsterdam Noord begint mijn dinsdag met dit innemende gebaar van een close encounter met een juweel van een werkje van jouw hand.
Ik kan je niet uitleggen op hoeveel manieren en lagen in mijn wezen, jouw gebaar, het idee van de close encounter en het schilderijtje zelf, mij raken.
Ik voel me zeer geprivilegieerd enige tijd te kunnen genieten van deze subtiele uiting van het oeuvre van kunstenaar Brieke Drost. Dit klinkt te cerebraal voor het rijke gevoel dat het in mij te weeg brengt.
Je gunt me een intieme blik in wat jouw kundige kunstenaarsoog voor ons stervelingen heeft geselecteerd en exquisiet heeft gefabriceerd. En dan gaat het prachtige paneeltje ook nog eens over zoveel ‘kostbare zaken’, materialen en elementen die mij in mijn hele leven boeien en intrigeren. Van goud tot pigment, van penseelstreek tot schitter en glans, van kleurintensiteit tot tactiliteit, van juweel tot object, van detail tot boodschap et cetera. Van meedragen tot afscheid nemen, van ver verleden tot hier en nu, van vervoering tot dankbaarheid, kortom ik was er al bang voor, ik kan er niet over ophouden, al ontbreken me toch echt de juiste woorden.
Wat voor jou belangrijk is waar ga ik het plaatsen, ik heb twee fijne huizen, één in Amsterdam, één in Zeeland bij Veere. Ik weet het nog niet zeker maar dacht het volgende: ik draag het bij me van het ene stadsthuis naar de plek vlakbij zee op Walcheren. Het heeft tenslotte een stevig kartonnen koffertje en een zacht reisdekentje, zelfs handschoentjes om het mee in en uit te pakken.
Gelukkig reis ik niet zoveel heen en weer en altijd voor een verblijf van minstens een week of twee. Op beide plekken ben je welkom, Zeeland is wel een end van Wolfheze, maar dan kunnen we er ook een mooie dag van maken. In ieder geval kijk ik er erg naar uit je nog eens te ontmoeten en te spreken.
Mijn dank is groot, beste Brieke, dat je mij hebt gekozen om deze close encounter aan te gaan.
Ik verheug me op alle aspecten ervan.
Met een hartelijke groet uit een warm dankbaar hart, Suzanna de Sitter

Deze, voor mij onroerende brief kreeg ik van Suzanna vlak nadat dit werk bij haar was bezorgd. Mijn bezoek aan haar huis in Zeeland was heel inspirerend, we bleken inderdaad veel dezelfde interesses te hebben. Suzanna is een verzamelaar van kunst en mooie spullen. Mijn werk stond bijvoorbeeld in een prachtige kast van Couzijn van Leeuwen geheel gemaakt van karton. Corona liep als een rode draad door deze Close Encounter heen, het was mijn eerste ontmoeting buitenshuis waarbij we er geen handen geschut mochten worden, net als de 1,4 meter heel onwennig. Tussen de eerste en de tweede lock-down heeft Suzanna het werk zelf teruggebracht, zo kon ze ook mijn atelier hier in Wolfheze bezoeken.