Simon van Til

Ingepakt; 25 april 2016 10.00 uur
Overhandigd aan bezorger (Oscar Lourens); 26 april
Bezorgd (Simon van Til); 28 april 10.40 uur
Opgehaald; 21 juni 11.10 uur

“Mag ik je enorm bedanken voor het mooie gebaar. Het werk is zeer welkom, ik ben heel blij het voor de komende maanden dichtbij te hebben. Heel vreemd overigens, want ik heb nul kunstwerken, geen collectie, nooit geruild, nooit aangekocht. Al mijn eigen werk staat ingepakt en weggestopt, ik heb nauwelijks een ervaring van het daadwerkelijk leven mét kunst, ik ben dan ook heel gelukkig met het werk dat je me toestuurde. Het komt in de slaapkamer te hangen:) Ik word sterk aangetrokken door tweevoud, dualiteit en dingen die hetzelfde zijn. Een omstandigheid die ook veelvuldig in je werk te vinden is, de mens is nu eenmaal symmetrisch… twee oren. Het zal vast geen toeval zijn dat ik uitgerekend dit tweeledige werk heb mogen ontvangen”. (reactie Simon per mail 28 april 14.58 uur)
“Het kleine schilderwerk zei dat ze het wel een beetje benauwend vond, vooral omdat ze enkel te gast is! :)”(reactie Simon per mail 28 april 18.10 uur)
Simon heeft intensief naar het werk gekeken en hij heeft de betekenis opgezocht van ‘mangistan’; een vrucht uit Zuid-Oost Azië. Ik vertel hem dat ik deze objecten heb gefotografeerd in het Tropenmuseum in Amsterdam. De gouden doosjes van filigrain uit Indonesië werden gevuld met geurige kruiden. Simon heeft ook fotografische werken gemaakt van kostbare objecten uit musea, meestal met een verdubbeling. Ook hij voorziet de werken van een andere betekenislaag door ze uit hun context te halen en ‘vervreemdend’ in een subtiel en zorgvuldig uitgekozen omgeving te plaatsen. Leuk om te ontdekken dat we toch veel raakvlakken hebben terwijl je dat ogenschijnlijk niet zou denken. We spreken af dat hij binnenkort bij mij op atelier bezoek komt en dat we elkaar vaker willen spreken over ons werk. Zoals Simon al had aangegeven hangt mijn werk als enige kunst object in zijn eenvoudige appartement. In de slaapkamer, in de woonkamer was geen optie, vanwege de veel te grove granol en steentjes structuur op de muren. Door de sobere en lichte inrichting heeft mijn werkje enorm de aandacht naar zich toe getrokken. In een hoekje van de witte slaapkamer, op de enige spijker in het hele huis die door de vorige bewoners erin is geslagen. De spijker die ik had meegestuurd heeft Simon niet gebruikt; hij heeft geen hamer.