Ranti Tjan

Ingepakt; 29 oktober 2017, 10.00 uur
Overhandigd aan bezorger (Wilfried Nijhof); 29 oktober 11.30 uur
Bezorgd (Ranti Tjan); 10 novenber 13.45 uur
Opgehaald; 22 januari 2018, 13.30 uur

Ranti Tjan is directeur van; ‘Sundaymorning@ekwc’; een werkplaats waar kunstenaars de mogelijkheden van keramiek kunnen onderzoeken. In de entree van een voormalige leerfabriek in Oisterwijk, maak ik voor het eerst kennis met Ranti Tjan, die mij een rondleiding geeft door het gebouw. In de grote woonkeuken zie ik ook Gijs Assmann, bezig met het bereiden van een lunch. Twee weken later, op de Art Rotterdam, zie ik zijn keramisch werk terug in de stand van Nouvelles Images.
In het kantoor van Ranti hangt mijn werkje op een mooie plek, dicht bij waar hij dagelijks zit. Hij hoeft maar op te staan of hij wordt geconfronteerd met mijn schilderij waar hij per mail over schrijft; ‘Het is niet een schilderij dat zo maar terug kijkt. Het wil wel aangekeken worden en door het diepe, dik aangebrachte blauw suggereert het ook veel te verbergen. Door de afwezigheid van een zichtbare streek in die blauwe achtergrond ontstaat er iets afstandelijks. De merkwaardige vorm, twee aan elkaar geklonken ovalen kerstballen met in een ervan de weerspiegeling van een persoon, en de gesuggereerde metalige materialen, bungelt in het blauwe fond. Het zouden ook sieraden kunnen zijn, maar zo aan elkaar geklonken wordt het iets anders’, einde citaat.
Het afgebeelde object is wel degelijk een sieraad met twee zwarte parels, door mij gespot om de hals van Ellen Boersma. Het juweel is ontworpen door Ralph Bakker.
Ranti en ik hebben tijdens onze ‘close encounter’ over veel verschillende onderwerpen gepraat. Over Hooghuis, het kunstenaarsinitiatief in Arnhem waar ik mede-oprichtster van was en waar hij Wilfried Nijhof van kent. Wilfried heeft het werkje bij Ranti bezorgd. We spraken over Museum Gouda, waar hij een tijd directeur was en waar mijn werk in de collectie zit. Ook Amelisweerd kwam aan de orde, het landhuis waar hij met veel plezier heeft gewoond toen hij conservator was bij het Centraal Museum Utrecht
Bij het invoeren van de link naar het Museum Gouda zie ik dat Henk Helmantel er nu exposeert. Tegenover leken zet ik mijn werk soms af tegen dat van hem om te benadrukken dat hij vooral een goede ambachtsman is.
In Ranti’s kantoor hangt een kaart van Nederland, gemaakt door Platform BK, als reactie op de bezuinigingen die door Halbe Zijlstra destijds zijn doorgevoerd. De ambtenaar die dat heeft moeten uitvoeren, blijkbaar net zo’n hulk als Halbe zelf, had eenzelfde affiche in zijn kantoor hangen, trots op zijn jachttrofee. Gelukkig is het EKWC de bezuinigingsdans ontsprongen en beschikt het werkcentrum over een prachtige locatie met een zeer bevlogen directeur.