Harmen Liemburg

Ingepakt; 16 juli 2020 10.00 uur
Overhandigd aan bezorger; Mirjam Geelink 18 juli 10.00 uur
Bezorgd; Harmen Liemburg 19 juli 20.00 uur
Opgehaald; 6 september 2021

‘A quick shot’, twee zilveren laarsjes, het werk wat ik door Mirjam, liet bezorgen, had ik gekozen vanwege de associatie met militaire laarzen en het voormalige kazerneterrein waar ik Harmen had leren kennen tijdens een van de Code Rood zaterdagen. Een cultureel evenement dat ik met anderen elke maand organiseerde gedurende, de ongeveer 5 jaar dat het SLAK er tijdelijke atelierwoningen verhuurde. Harmen was vanuit Amsterdam verhuisd naar deze plek en genoot enorm van zo dichtbij de natuur te wonen.

Harmen Liemburg had ik graag willen bezoeken voor een Close Encounter  toen hij een zomer lang op dit voormalig kazerneterrein in Arnhem ging logeren. Die zomer paste hij op het huis van de nieuwe eigenaren die ook een expositieruimte waren begonnen, ‘Machinery of Me’. Ik was nieuwsgierig naar hoe de ruimten waren verbouwd, was er zo vaak geweest en we hadden er van alles georganiseerd voordat het verkocht en verbouwd werd.

Net als Mirjam Geelink die mijn werk bij Harmen had bezorgd, had ook hij zijn biezen moeten pakken toen de projectontwikkelaar het kazerneterrein ging ontwikkelen. Het kwam erop neer dat alleen de mensen die kredietwaardig waren er konden blijven wonen, sociale huurwoningen waren geskipt. Ook het SLAK kon er uiteindelijk geen atelier(woningen) realiseren, het werd veel te duur voor de gemiddelde kunstenaar.

Harmen was die zomer, nadat hij een weer een tijdelijke woonruimte van het SLAK had moeten verlaten, druk met het steeds opnieuw veroveren van een woonplek. De winter van 2021 kampeerde hij zelfs bij Quadenoord, een camping dicht bij mijn huis. Toen hij uiteindelijk weer in een huis woonde, een boerderijtje omringd door nieuwbouw, heb ik hem bezocht en het werk opgehaald. Ik ontdekte toen pas zijn liefde voor een bepaald merk cowboylaars, hij liet mij zijn veel gedragen exemplaren zien. Zijn huis hing vol met kleurig zeefdrukwerk van zijn hand, hij was blij met zijn nieuwe woonplek.

Afgelopen november 2021 is Mirjam, de bezorger van dit werk, in haar châlet op Petersburg overleden, de kanker was teruggekomen. Harmen heeft op haar verzoek haar overlijdensbericht vormgegeven en gezeefdrukt bij Plaatsmaken. Ze was altijd al enthousiast over zijn werk, een kaart van Harmen hing bij haar aan de muur. Ik mis Mirjam en haar mooie plek midden in het bos, waar we vaak samen koffie dronken. Petersburg een ouderwets recreatiepark met allerlei verschillende, en soms zelfgebouwde huisjes.  De nieuwe eigenaren die het terrein gaan ontwikkelen, hadden haar beloofd dat zij als uitzondering er mocht blijven wonen, ze wisten dat ze niet lang meer te leven had.