Frank en Michiel

Ingepakt; 30 mei 2017, 9.00 uur
Overhandigd aan bezorger (Robin Smits); 30 mei 11.30 uur
Bezorgd (Frank en Michiel); 2 juni 12.11 uur
Opgehaald; 20 sept.11.00 uur

Het schilderijtje; ‘entering a world of pain’ waarop Don Quichot & Sancho Panza staan afgebeeld, is door Robin Smits, grafisch ontwerper, bij Frank & Michiel bezorgd. Hun verrassing voor mij, toen ik het werkje op kwam halen, was dit ontroerende filmpje; https://vimeo.com/235554119
Terwijl Frank & Michiel op de uitslag wachtten van hun ‘Jong Talent’ subsidieaanvraag bij het Mondriaanfonds, ben ik begonnen met het schilderen van dit zilveren beeldje, dat ik hen ooit cadeau had gedaan. Zij hadden een foto ervan op Instagram gezet, dus die kon ik goed gebruiken. Van het gesprek met de beoordelingscommissie ‘Jong Talent’, hadden ze een enorme kater overgehouden, ze waren er zelfs van overtuigd dat ze het stipendium geen van beiden zouden krijgen. Voor mijn gevoel was ik dus een soort troostprijs aan het schilderen; ‘entering a world of pain’. Deze tekst had Frank op zijn t-shirt gedrukt bij zijn afstuderen aan Artez, het is een zinsnede uit de film; The Big Lebowski.
‘Don Quichot & Sancho Panza beleven surrealistische avonturen met een sterk zelf reflecterend karakter’ (Wikipedia). Opvallend is hoe het kunstenaarsduo Frank & Michiel niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk parallellen vertoont met het Spaanse duo uit Cervantes boek uit 1605. Gelukkig hebben ze hun ‘Jong Talent’ stipendium beiden wel gekregen. Eind goed al goed.